Zašto ti karijera baguje?!

Moja majka, nekada bankarska službenica, potom svašta radeći da tinejdžerima obezbedi novac za život, pogledala me u čudu kada sam odbila jedan posao i rekla da je to nešto što ne bih volela da radim.

Kako misliš “ne voliš”?
Pa, nema tu ljubavi!
Radiš da zaradiš.

Nisam se nikada udubljivala u to čime su se moji roditelji bavili da bi obezbedili svoju porodicu, ali nikada nisam pomislila da oni ne vole to što rade i da im se posao svodi na to da zarade. Nisu se bavili kreativnim poslovima, već uglavnom nekim administrativnim. Mislila sam da oni to vole, da im se dopada da ustaju u isto vreme, odlaze u istu kancelariju i rade.

nb8_find_your_passion_su
Preuzeto sa funnydailyquotes.com

Pa, čak i kada sam se zaposlila, nisam ni jednog trenutka osvestila tu istinu da postoje ljudi koji ne vole to što rade!

Poslovi koje sam ja obavljala su podrazumevali tu ljubav, pasiju i želju da uradim nešto novo, drugačije, kreativno… I, u većini slučajeva, nisam odlazila na posao mrzeći još jedan ponedeljak. Dešavalo se i to, ali nikada zbog posla kao takvog.

Pročitala sam tekst koji je na FB podelila jedna moja koleginica i počela sam da razmišljam upravo o tome šta me pokreće.

Nametnula se kao tema razlika između zanimanja i poziva. Ova dva pojma se ne isključuju, ali je poziv mnogo više od toga da zarađujete za život. On podrazumeva da volite to što radite i da imate predispozicije da obavljate baš taj posao. Ukoliko ste vernik, poziv dobija još fatalniji smisao, jer podrazumeva da ste pozvani (od boga) da se bavite tim poslom.

585023562-why-can-endure-how
Preuzeto sa cdn.quotesgram.com

Da li zaista znamo šta ćemo biti kada porastemo?!
Kod mene se ovo menjalo često.

Htela sam da budem:
tetkica u vrtiću, jer su nosile roze uniforme
apotekarka, jer su imale bele mantile i uvek izgledale čisto i mirisno
arhitektica, jer sam uvek posmatrala kako mogu promeniti prostor oko sebe
profesorka matematike, jer sam bila stvarno dobra u matematici
glumica, jer je to značilo da mogu da budem šta god hoću

Moja interesovanja se nisu menjala. I dalje sam okupljala decu, organizovala festivale u komšiluku, najavljivala predstave na kotur od konca, crtala plakate za naše komšijske priredbe… Ali, ni jednog trenutka nisam pomislila da to može da bude zanimanje!

Zato sam uspešno povezala nekoliko zanimanja sa potpuno pogrešnim razlozima za bavljenje tim poslovima.

Danas sam sasvim sigurna da je ono čime sam se igrala i šta sam kroz igru osmišljavala, dovelo do toga da radim poslove koje radim. To je ona pasija koja me nije napuštala, jer to je produkcija, pisanje, komunikacija, marketing i mediji…

Šta vas pokreće?
Šta ste želili da budete kad porastete i koje razloge ste za to navodili?

 

 

Advertisements

4 comments

  1. Radila sam iz pasije, a sad radim da zaradim tako da odlično razumem ono što je majka htela da ti kaže. Verujem da ću jednog dana opet unovčiti svoje pozvanje tj.poziv koji obožavam, a dotle imam snove i rad koji je ‘ motanje ‘. Razumem obe strane jer sam na obe bila ☺
    Odlična tema i sjajan blog

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s