Rezime vs CV

Rezime ili CV? Ne.
Rezime i CV. Jer to nisu dve iste stvari.

Mnogi naši poslodavci ne uviđaju razliku između radne biografije ili CV-ija i rezimea, tako da vas ne obeshrabruje to što ni vi ne znate razliku.
Međutim, u inostranstvu je ova razlika jasna i postoje slučajevi u kojima se traži CV, a u kojima rezime.

Osnovna razlika je u sadržaju i dužini dokumenta. I upravo je ovo jedna od caka na koje inostrane kompanije diskvalifikuju manje ozbiljne kandidate za posao.

Dakle, CV i rezime se razlikuju po dužini, sadržini i nameni!

Radna biografija ili CV je precizan i opširan dokument, u kojem su po hronološkom redosledu pobrojana vaša prethodna zaposlenja, počevši od poslednjeg. Ovde su i opisi vaših zaduženja, te obrazovanje (formalno i neformalno), neka interesovanja koja mogu da budu korisna za posao i sl. I ovde zavisi od poslodavca, šta bi više voleo da dobije od kandidata koji se prijavljuju za posao – kratku i preglednu radnu biografiju ili detaljan pregled vašeg radnog iskustva, školovanja i ličnih osobina.

Preuzeto sa https://creativemarket.com
Preuzeto sa https://creativemarket.com

Rezime je kraći dokument sa slobodnijom formom u kojem imate slobodu da u prvi plan istaknete one podatke iz radne biografije koje smatrate najrelevantnijim za posao za koji konkurišete. Drugim rečima, ovo je kratko opisan vaš CV, ali samo one važne stvari. U rezime se ne stavlja da ste završili fakultet, volite da čitate i sl, ali je potrebno da istaknete vaše veštine i znanja.
Rezime nikako ne bi smeo da prelazi jednu stranicu A4 formata. Potrebno je da bude što koncizniji, a da biste to postigli možete da koristite i liste, kako bi ste što preglednije predstavili ono što želite. Postoji pravilo da se od kandidata traži rezime ukoliko se prijavljuje za drugu poziciju unutar kompanije za koju radi.

Kada je reč o tipovima rezimea, govorimo o hronološkom, funkcionalnom i kombinovanom modelu. Važno je izabrati odgovarajući i prilagoditi ga zahtevima poslodavca, odnosno što bolje uskladiti kvalifikacije sa onima koje su oglasom tražene.

Klikom na linkove gore, možete da vidite kako bi određeni tip rezimea trebalo da izgleda.

Hronološki tip rezimea poslodavci najviše vole, jer iz njega mogu jasno da vide koji ste to posao poslednji obavljali. Ovde pišemo najpre radno iskustvo, kao i u CV-iju, od poslednjeg ka onim ranijim.

Kada je reč o funkcionalnom rezimeu, akcenat je na vašim znanjima i veštinama. Ovaj model je najpogodniji za one osobe koje imaju velike pauze između zaposlenja, koje nije uvek lako objasniti. A, ponekad je objašnjenja bolje zadržati za sebe, jer poslodavac može da stekne pogrešnu sliku o vama kao o nekome ko lako odustaje, ko nije posvećen ili je nemaran. Funkcionalni rezime je dobra forma za one koji žele da naprave zaokret u karijeri ili potpuno da menjaju profesiju kojom se bave.

Kombinovana forma rezimea sadrži ono što oba prethodna nude. Tu su najpre vaše veštine i iskustvo, zatim redosled zaposlenja (od poslednjeg ka ranijim). U prvom planu su znanja i veštine, što vam daje mogućnost da ih uskladite sa zahtevima raspisanog konkursa i svakako vama ide u prilog. Dok je za poslodavca tu pregledna informacija o tome gde ste i šta radili.

Objasnićemo šta profil u rezimeu jeste, te koji tipovi postoje. Ovo je možda zbunjujuće za nas, jer se retko kada ova forma koristi u Srbiji, ali ukoliko aplicirate za poziciju u nekoj inostranoj kompaniji, ove informacije mogu biti izuzetno korisne.

Preuzeto sa www.creative-resume-templates.com
Preuzeto sa http://www.creative-resume-templates.com

1. Profil – ovde bi trebalo da stoji sažetak onoga što vi profesionalno jeste, veštine, znanja i dostignuća u dosadšnjoj karijeri. Profil može da bude objektivan ili “seeking”, ako tražite posao u kompaniji u kojoj biste želeli da radite, a nemaju raspisan konkurs za poziciju koju želite.

Primer: Inženjer sa deset godina iskutva traži posao na višoj menadžerskoj poziciji u internacionalnoj kompaniji.

Profil može da bude ličan, gde su direktno opisane veštine i znanja koje posedujete.

Primer: Inovativan, kreativan i uspešan web dizajner sa iskustvom u medijima, marketingu i finansijama. Izuzetno motivisan, te sposoban da radi pod pritiskom i u kratkim rokovima.

A, može da bude i sumiranje karijere.

Primer: Psiholog, sa preko dvadeset godina rada sa pojedincima i grupama. Posebno specijalizovan za rad sa starima i rešavanje psihopatoloških stanja među ovom populacijom.

Opet napominjem, među našim poslodavcima vlada mišljenje da su ove dve forme isto, te da ne postoji razlika između rezimea i CV-ija. Tako da, ako u oglasu piše rezime, ne bih bila 100% sigurna šta da pošaljem, osim ako je kompanija međunarodna i na vodećim pozicijama, posebno u HR-u imaju strane stručnjake.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s