Pruži mi ruku, reći ću ti kakav si

Na ovaj tekst me inspirisao (ni manje, ni više) nego novoizabrani američki predsednik, Donald Tramp.

Okej. U redu je da prevrćete očima.
Ali, da li ste videli njegovo sumanuto rukovanje?!


Ali, ovo nije najčudnije rukovanje koje smo imali priliku da vidimo, a da je Tramp glavni akter. Iskazivanje svoje dominantnosti upornim povlačenjem ruke onoga sa kim se rukuje i tapšanje po nadlanici kao u ovom slučaju, govori samo o tome – držim te u šaci!

Jedini ko je pred Trampa došao spreman i nije mu dozvolio da ga na ovaj način izmanipuliše je kanadski premijer Džastin Trudo.


Skoro da vam je isto i kada dođete na razgovor za posao. Rukovanje je izuzetno važno, jer na toliko mnogo nivoa govori o vama.

Bonton kaže da stariji uvek pružaju ruku mlađima, jednako kao i nadređeni podređenima. Ženama se ne pruža ruka, osim ako su to one učinile prve. Stisak bi trebalo da je čvrst i kratak , te da tom prilikom, onoga kome pružate ruku, gledate u oči.

Sve ovo dobija dodatni smisao kada je reč o politici ili biznisu. Ukoliko ruku pružate sa otvorenim dlanom na gore, to će značiti da se potčinjavate. Ako drugom rukom preklopite ruku onoga sa kim se rukujete, znači da ga imate u šaci ili da ga potčinjavate.

Ovo što je Trudo uradio prilikom rukovanja sa Trampom govori o tome da ne želi da se pokori, već da su na jednakoj ravni, a  njegova ruka na Trampovom ramenu znači da ne dozvoljava da mu se naruši lični prostor.

Pravila pristojnog rukovanja:

  • Čvrst stisak govori o tome da ste odlučna i karakterna osoba. Nema ništa gore od mlitavog rukovanja.
  • Rukovanje ne bi trebalo da traje dugo, jer onda prevazilazi pravila lepog ponašanja. Posebno kada se rukujete sa ženama.
  • Obavezno je da onoga sa kim se rukujete gledate u oči. Ovo govori o vama kao iskrenoj osobi, koja ništa ne krije.
  • Ukoliko ste šef, ili nadređeni u bilo kom pogledu, na vama je da prvi pružite ruku. Imajte to na umu da biste izbegli neprijatne situacije.
  • Nikada se ne rukujete sedeći. Za rukovanje se ustaje!

I, eto, toliko je jednostavno!
Kada odlazite na razgovor za posao, imajte na umu ova pravila. Razlika je u tome, što ćete vi, kada izađete pred komisiju, pružiti ruku svakom članu komisije i bez obzira što im na papiru piše vaše ime, izgovorićete ga. Gledaćete ih u oči sa srdačnim izrazom na licu.

Ne zaboravite da oni o vama formiraju mišljenje, još dok ste prolazili kroz vrata i dok se sa jednim rukujete, ostali vas posmatraju.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s