Dan zaljubljenih i traženje posla – sličnije ne može biti!

Ukoliko vas ovaj naslov nije inspirisao da porazmislite o sličnostima između Dana zaljubljenih i odlaska na razgovor za posao, onda ću se maksimalno potruditi da ga opravdam. Jedina razlika je u tome što u prvom slučaju imate partnera ili partnerku, a u drugom nemate posao!

  1. Priprema je pola (puta do) posla

Bilo da pripremate romantičnu večeru ili se spremate za razgovor za posao, ključna stvar je istraživanje.

stalking-300x200
Preuzeto sa recruitingdaily.com

Istražićete kompaniju u koju odlazite na razgovor. Saznaćete što više informacija koje vam mogu pomoći da se na razgovoru predstavite kao deo kompanije. Koliko god  da vam to glupo zvuči ili vas je sramota da to činite, imajte na umu da svi vole da im se laska, pa tako i poslodavci. Naravno, ne treba da se pretvorite u dupelisca i beskičmenjaka. Ali, da kroz vaše reči s vremena na vreme, proveju ključni izrazi koje upotrebljava vaš budući poslodavac, da mu bude jasno da delite njegovu misiju i viziju (o ovome možete pročitati na svakom sajtu kompanije).

Ako, pak, pripremate romantičnu večeru, istražićete šta vaš partner/ka voli da jede ili pije, kakvu muziku sluša, da li će na desert odmahivati rukom ili će ga smazati u slast.

2. Đavo je u detaljima

Tako kaže stara narodna. Rekla bih i da je uspeh u detaljima.

love-sap
Spoma Avramov Photography

Obratite pažnju na ono što ste napisali u CV-iju i propratnom pismu. Ne bi trebalo ni da napominjem da je potrebno da ih sami napišete. Ili je potrebno?!
Posebno obratite pažnju na detalje iz oglasa za posao i na najbolji način ih povežite sa stavkama iz vašeg CV-ija.
Hvalite se! Samo pazite da ne preterate i da vaša hvala nema pokriće. Ako ste student generacije, imate prosek 10, neku stipendiju, nagradu i sl, istaknite to. Ako imate neki zanimljiv hobi ili se bavite sportom u kojem ste uspešni, kažite. Nije glupo, a o vama može da govori mnogo toga, pre svega da ste svesni svojih kvaliteta.

Isto je i kada pripremate večeru za Dan zaljubljenih, jer sto bez cveća, sveća i suptilne dekoracije se ne računa. Još ako imate neko iznenađenje u rukavu… Bingo!
U redu je da se hvalite, ali nemojte baš prethodnim vezama.

3. Po odelu se čovek poznaje

Da, znam, površno je. Ali, je istina!

Koliko je sekundi potrebno da o nekome formirate mišljenje, a da taj neko nije ni progovorio. Na prvi pogled odlučujemo da li nam se taj neko sviđa ili ne. Sreća, pa u poslovanju ovo nije ključni faktor da vas neko eliminiše iz trke za posao. Ali, nije da ne igra ulogu!

dress-codes-womens-page-001-1024x630
Preuzeto sa joblinksf.files.wordpress.com

Ne možete na razgovor na posao doći prljave kose, neobrijani, sa neurednim noktima… Retko gde se navodi, ali ne možete ni da dođete neokupani, najedeni luka i sl.
Podrazumeva se da vam ona super dekoltirana majica sjajno stoji, ali nikako nije primerena za razgovor za posao. Još manje ona suknjica koju si nosila prošlog vikenda!

Da li sam rekla nešto o farmericama? Nisam?! E, pa ni one nisu najsrećnije rešenje.

dress-codes-mens-page-001-1024x585
Preuzeto sa joblinksf.files.wordpress.com

Ukoliko konkurišete za neki od poslova iz kretivne industrije, ova pravila nisu toliko stroga. Ako ste dizajner, naravno da se nećete pojaviti u odelu i kravati, već u garderobi koja vašem budućem poslodavcu može da pokaže vašu kreativnu stranu. Ali, to ne znači da se obučete kao cirkuska šatra!

Jednako je i kada dočekujete vašeg partnera/ku. Okupaćete se, srediti kosu, nokte i obući se primereno atmosferi koju pravite.

Pa, da li sam uspela da vam približim moje viđenje sličnosti između Dana zaljubljenih i traženja posla? Da, znam. Nisam uspela da istaknem najvažniju stvar – uzbuđenje! Priznali ili ne, drma vas u oba slučaja.

Srećan vam Dan zaljubljenih, bilo da ga proslavljate kao Valentina ili Trifuna i još srećnija vam potraga za poslom!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s