4 saveta da zablistate na video razgovoru za posao

Razvoj tehnologije doveo je do toga da se prostorne granice u nekim poslovima brišu. Razgovori sa potencijalnim kandidatima za posao više ne moraju da se obavljaju lično, već putem video poziva. Na ovaj način se štedi i vreme i novac, kako poslodavcu, tako i kandidatima za posao, posebno ako je reč o inostranim firmama koje posluju kod nas.

Ova praksa se odavno primenjuje u IT sektoru, dok stidljivo i ostali sektori postaju otvoreni za ovakav način selekcije kandidata.

photo_video-job-interview
Preuzeto sa advanceyourcareer.wisc.edu

U nastavku teksta ću pokušati da odgovorim na sva ona pitanja koja su mene mučila pred prvi video razgovor za posao i o čemu sam bespotrebno mozgala, kao i ono na šta uopšte nisam obratila pažnju.

 1. Ušteda vremena i novca je prva stavka koja se sama po sebi nameće, jer odlazak na razgovor za posao, posebno u inostranstvo može da bude veliki trošak za pojedinca ili firmu. Ovako je neophodno da imate dobru internet vezu, solidnu kameru i da baratate nekom od aplikacija putem koje je moguće obaviti ovakav vid razgovora (Skype, Viber, Facebook Messenger i sl).
 1. Ono što je mene najviše mučilo je koliko prikazati od svog privatnog okruženja. Naime, vaš životni prostor može da kaže o vama mnogo više nego što možete da zamislite. Osim toga, važno je da pozadina iza vas ne bude pretrpana i da ne odvlači pažnju budućem poslodavcu od onoga što bi u tom trenutku trebalo da bude najvažnije – a to ste vi. Gledajte da ta pozadina bude što neutralnija, a da opet ne bude ogoljeni zid, te da prostor u kojem se nalazite bude uredan i da vas oslikava na način na koji želite da vas poslodavac doživi. Ako ste u svojoj radnoj biografiji ili motivacionom pismu naveli da ste uredni, precizni ili orijentisani na detalje, krš iza vas neće ići u prilog toj činjenici.
 1. Za video razgovor se pripremite kao i za real life intervju, jer je u suštini sve isto osim što se nećete rukovati za potencijalnim poslodavcem. Pitanja koja će vam biti postavljena su jednaka onima koja možete da očekujete na bilo kojem razgovoru za posao. Vaš izgled bi trebalo da bude uredan i poslovan, sa čistom kosom, diskretnom šminkom i odgovarajućom garderobom. Trebalo bi da obratite pažnju i na donji deo garderobe, jer ukoliko budete morali da ustajete (iz nekog razloga) za vreme razgovora, ne bi bilo u redu da dole imate pidžamu ili trenerku, dok ste gore u košulji ili sakou.
  73c1d04fc556c4c1dfbac6bddf09af30
  Preuzeto sa jokideo.com

  HR stručnjaci kao najveće greške na razgovoru za posao izdvajaju izbegavanje kontakta očima i odsustvo osmeha. Niko od vas ne očekuje da se cerekate bez razloga ili da zbijate šale, ali osmeh pokazuje vaš pozitivan stav, a kontakt očima ukazuje na to da ste sigurni u sebe, ništa ne skrivate i odajete osobu na koju može da se računa. Regruteri sa druge strane kamere će obratiti pažnju na sve stavke – frizuru, nokte, odeću, način na koji sedite ili da li stalno popravljate kravatu, kragnu ili čačkate minđuše. Međutim, putem video razgovora najteže je primetiti da li kandidat glumi ili ne i da li mu je zaista prijatno u tom razgovoru.

 1. Testiranje je pola posla! Razgovor za posao putem video poziva se unapred zakazuje, tako da imate vremena da proverite sve tehničke stavke. Testirajte kameru, ton, pa čak i putem koje aplikacije je veza za poziv najbolja, da ne krči ton, ne prekida slika ili da ne zaostaje ton. Gledajte da kameru postavite na način da ste lepo ukadrirani, da vam ne strči neka lampa iznad glave ili da vam se glava ne nalazi ukvirena slikom iza vas, jer su to sve stavke koje mogu da odvlače pažnju onoga ko gleda u vas. Ukoliko koristite telefonsku kameru, obratite pažnju na to da ne dobijete poziv u toku razgovora, da je telefon fiksiran i da se ne mrda ( što znači da ne dolazi u obzir da ga vi držite u ruci). Ne dozvolite da postanete Narcis, odnosno nemojte da gledate sebe na ekranu.
  video-confrence
  Preuzeto sa businessnewsdaily.com

  Gledajte u ljude sa kojima razgovarate ili u kameru, jer jedino pogled u kameru njima daje osećaj da ih gledate u oči. Ne dozvolite da kamera bude preblizu, jer ćete izgledati razroko. Ako već ne možete da smestite celu glavu u kadar, neprihvatljivo je da se ne vidi donji deo, odnosno brada. U tom slučaju je bolje da “sečete” gornji deo glave, odnosno čelo. I kad smo već kod kadriranja, donji i gornji rakurs ne dolaze u obzir. U prvom slučaju ćete izgledati kao da u poslodavce gledate iz žablje perspektive i podređenog položaja, dok ćete u drugom slučaju delovati nadmeno i kao da ih gledate sa visine.

Za kraj mogu da vam kažem samo da budete prirodni, jer ovakav vid razgovora se ne razlikuje mnogo od onog uživo, a pozadina, pravilno kadriranje i vaša opuštenost, mogu mnogo toga da urade za vas. Srećno!

621314d73dee2423b8deaf1dfed8b3af
Preuzeto sa pinterest.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s