7 ultimativnih poklona za osobu koja traži posao

Za osobe koje traže posao, praznici su možda jedan od turbulentnijih perioda godine. Oko vas su svi razdragani i razmišljaju o tome koliko će slobodnih dana dobiti, gde će otputovati, šta će obući, kakve će poklone dobiti i generalno sa kim će podeliti svu tu radost darivanja i praznovanja.

Osobe koje traže posao su rastrzane. Raduju se praznicima, ali razmišljaju o tome kako da uštede na poklonima jer ne znaju kada će imati sledeći prihod. Razmišljaju i o tome da svi ti praznični dani znače da potencijalni poslodavci ne rade, te da će oglasa za posao biti manje, kao i poziva na razgovore. A, to znači samo jedno – agonija potrage za poslom se prolongira i nastavlja nakon praznika.

New Years Resolution: Find Dream Job
Fotografija preuzeta sa akraya.com

Ume da bude stresno i deprimirajuće!

Ukoliko želite da pomognete nekom vama dragom u potrazi za poslom i u tome da lakše prebrodi ovaj period godine, obradujte ga novogodišnjim poklonom koji će mu zaista značiti. Možda će vam neki od predloga zvučati jednostavno, bespotrebno ili čak neprihvatljivo, ali zaista mogu da budu od koristi onima koji traže posao.

  1. Planer

To je nešto što je osobi koja aktivno traži posao zaista potrebno. Jeste, ima raznih onlajn rešenja, ali je uvek lepše kada možete da zapišete i ofarbate u skladu sa prioritetima. Obožavam one planere i rokovnike koje nudi Uređeni haos. Zaista su sjajni i tematski prilagođeni gotovo svačijim potrebama.

uredjeni-haos

  1. Držač vizit karti

Oni koji aktivno traže posao svakodnevno su u interakciji sa različitim ljudima i upoznaju nove. Ukoliko idu na obuke, radionice, tribine, seminare i sl, svakodnevno će prikupljati vizit-karte budućih kolega, poznanika ili potencijalnih poslodavaca.
Različite držače ili “fascikle” za vizit-karte možete potražiti u bolje opremljenim papirnicama, na Aliju ili poručiti izradu po narudžbini. Meni su se jako dopale drvene kutijice koje pravi Maletin Wood&Style, iako je u specifikaciji navedeno da je to držač za kreditne kartice i novac, može da posluži i svrsi prikupljanja vizit kartica.

maletin

  1. Članstvo u strukovnom ili poslovnom udruženju

Ovo je poklon koji biste darovali nekom ko vam je blizak ili koga dobro poznajete u profesionalnom smislu. Različita strukovna udurženja svojim članovima obezbeđuju razne pogodnosti – besplatne obuke i različite popuste. Ali, ono što je mnogo važnije, onaj kome uručite ovakav poklon biće povezan sa ljudima iz struke, a to je već pola puta do posla. Raspitajte se malo, guglajte, jer postoje razna udruženja, klubovi i klasteri koji bi onome ko traži posao mogli biti od koristi.

  1. Co-working prostor

Možda je osobi koja traži posao potreban podsticaj da se otisne u samostalne preduzetničke ili freelance vode. Kako bi troškove smanjili na minimum, a opet ostali povezani sa ljudima koji možda dele iste početničke, preduzetničke ili motivacione nedoumice, zakup co-working prostora je pravo rešenje. Ovo je rešenje i za stanja blage depresije i provođenje vremena za kompom u pidžami. Ovakav poklon će naterati osobu kojoj je namenjen da se obuče i izađe iz kuće, te da komunicira sa ljudima koji dele slične poslovne ideje ili preduzetničke probleme.

  1. Pretplate
christmas-a-new-job
Preuzeto sa: wearesource.co.uk

Osoba koja traži posao, obično svoje troškove svodi na minimum, jer je neizvesno kada će se zaposliti i ustaliti svoja primanja. Ako znate da je ta osoba iz vašeg okruženja uvek bila aktivna, poklonite joj mesečnu, polugodišnju ili godišnju članarinu za neku od teretana ili sportskih objekata u koje je odlazila. Kažu da dušu ništa ne leči bolje od fizičke aktivnosti.
Ukoliko je ta osoba više umetnički tip, možete da joj poklonite pakete ulaznica za pozorište, bioskop ili koncerte. Potrebno je samo malo dobre volje i raspitivanja, pa da se osmisli zaista kreativan i koristan paket.
Kad smo već kod pretplate, jedna od možda najpametniji ih je LinkedIn Premium paket, ali pod uslovom da osoba kojoj je ovaj poklon namenjen zna i da koristi LinkedIn, te da zna i šta bi uradila sa opcijama koje Premium paket omogućava.

6. Obuke

Postoje zaista najrazličitije obuke koje pokrivaju gotovo sve oblasti znanja. Ovo bi bio jedan od zaista korisnih poklona koje možete darovati osobi koja traži posao, posebno ako se ta obuka odnosi na samo traženje posla. Obuke ovog tipa možete pronaći kod Jovane Miljanović. A, nešto drugačiju obuku, koja uključuje i neku vrstu make overa, drže Najbolje mame.Ukoliko vaša osoba koja je u potrazi za poslom pokazuje afinitete ka digitalnom marketingu, osim brojnih onlajne kurseva na engleskom jeziku, tu su Milan Maglov i Ivan Bildi koji drže i onlajn i oflajn kurseve, a Maglov to čini u celom regionu.

  1. Networking

Vama će možda izgledati smešno i nedovoljno za poklon, ali onaj ko traži posao znaće da ceni ovakav poklon. Povezivanje i deljenje znanja su dve ključne stvari u današnjem biznisu. Posebno, što ne možete sve sami. Tehnologija napreduje, promene su svakodnevne, a uvezivanje sa ljudima i deljenje znanja su  stavke koje pomažu da ne ostanemo pregaženi. Preporučite osobu koja traži posao nekome od vaših poslovnih saradnika, partnera ili poznanika, pružite joj priliku da predstavi sebe, svoja znanja i veštine onome ko je moža u potrazi za članom tima baš takvog profila. No, ovde morate da budete veoma oprezni i da imate apsolutno poverenje u osobu koju preporučujete, njena znanja i želju da radi baš takav posao. U suprotnom, nećete joj pomoći, a kod poslovnog partnera ćete izgubiti poene, jer ste preporučili nekoga ko je neupotrebljiv.

tis-the-season-to-get-a-job-4
Ilustracija preuzeta sa: snagajob.com

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s